četvrtak, 22. listopada 2015.


Na svojih 700 metara nad morem, 12 kilometara sjeverozapadno od Mostara, Goranci čine jedinstvenu prirodnu oazu koja pruža mir i zadovoljstvo svima koji posjete ovaj prirodni biser netaknutog i lijepog krajolika.

Ovaj goranski kraj omeđen lijepim poljem, šumarcima i proplancima sa sjeverne i južne strane a sa zapada Čabuljom i njezinim najvećim vrhom Velika vlajna 1780 metara (n/v) je kao stvoren za različite vidove rekreacije ali i za sportska natjecanja poput biciklističkih utrka ili konjičkog sporta. Goranci danas imaju 12 000 metara staza za šetnju, vožnju biciklom ili jahanje konja što privlači sve veći broj ljubitelja prirode i rekreacije.

ZASEOCI
Gradina, Podgradina, Goranačka gomila, Hamzevina, Raskršće, Miljevci, Modrave, Puzevina, Plandište, Vučjaci, Kulašin, Staro selo, Bašića Guvno, Sovići, Ćorići, Podčabulja, Potkosa, Dugolaza, Bačkaruša.

U Gorancima se nalazi župna crkva i dva katolička groblja (Pod Jelom i Rajičevo groblje). Goranci čine središnje mjesto župe u kojima se također nalazi župski ured. Današnji župnik je fra Ivan Ivanda.

SUSJEDNA MJESTA
Bogodol, Bile, Crnač, Drežnica, Gradac, Knešpolje, Mostar, Planinica, Polog, Raška Gora, Široki Brijeg, Vrdi, Grabova Draga , Sovići...

ZNAMENITOSTI
U sredini sela se nalazi katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije s grobljem. Preko puta katoličkog groblja je pravoslavno groblje.

Stara seoska škola, koja je tijekom rata (1992.) oštećena, od zapadnih donatora renovirana, danas stoji prazna.

ZAŠTO GORANCI
Idilična harmonija savršenosti je najuvjerljiviji i najiskreniji odgovor na to pitanje. Tu frazu upotpuniti može samo riječ odmor i/ili opuštanje.

Neprocjenjivi biser prirode, svega 15 kilometara udaljen od Mostara, u potpunosti dâti mu naziv - bez obzira na godišnje doba. Savršeno očuvan okoliš, svjež zrak, raslinje svih vrsta usklađeno sa kamenitom podlogom, prostrani travnjaci, nepregledne brdovite daljine stopljene s nebom, spokojnost i opuštenost - sve što vam treba za okrijepu i odmor od svakodnevnice.

GASTRO PONUDA
Prekrasani ambijenti i odlična gastro ponuda u:
Restoranu - konobi Goranci
Restoranu Kod Marinka
Restoran Kod Dekića

0 komentari :

Objavi komentar